Belangrijk visvangst-ritueel van Amazone Indianen voortijdig beëindigd

Enawene Nawe man. Dramatisch teruggelopen visbestanden in de rivieren van de Indianen hebben hen ‘wanhopig’ gemaakt.
Enawene Nawe man. Dramatisch teruggelopen visbestanden in de rivieren van de Indianen hebben hen ‘wanhopig’ gemaakt.
© Fiona Watson/Survival

De Enawene Nawe in het Braziliaanse Amazonegebied hebben verteld ‘wanhopig’ te zijn nadat hun jaarlijkse visvangst-ritueel hen vrijwel geen enkele vis opleverde.

Dit is het vierde achtereenvolgende jaar dat de Indianen te maken hebben met dramatisch gedaalde visstanden in hun rivieren, en het tweede jaar dat het ritueel niet op een behoorlijke wijze kon worden voltrokken.

De vangst van dit jaar is volgens berichten nog geringer dan in 2009 toen de Indianen te maken kregen met een rampzalig tekort aan voedsel.

Het gebrek aan vis wordt geweten aan de vervuiling die veroorzaakt wordt door de bouw van stuwdammen in het stroomgebied van de Juruena-rivier. De Indianen hebben nooit hun toestemming gegeven aan het project en hebben er voor gewaarschuwd: ‘We willen niet dat de dammen ons water vervuilen, onze vis doden en ons land binnendringen.’

Tijdens het Yãkwa-ritueel verblijven de Enawene Nawe-mannen maandenlang in het oerwoud waar ze dammen van hout construeren om vis te vangen, die ze daarna roken en per kano naar hun dorpen brengen.

Dit ritueel is niet alleen een essentieel onderdeel van hun cultuur, maar het verschaft hen ook het belangrijkste ingrediënt van hun dagelijkse voeding omdat de Enawene Nawe geen vlees eten.

Het Openbaar Ministerie van Brazilië heeft een ‘rampenplan’ opgesteld en het Departement voor Inheemse Zaken (FUNAI) en de bouwbedrijven opdracht gegeven om vis voor de stam te kopen.

Het Yãkwa-ritueel maakt officieel deel uit van het Culturele en Historische Erfgoed van Brazilië, en de UNESCO heeft aangedrongen op ’onmiddelijke beschermingsmaatregelen’ om het voortbestaan ervan te waarborgen.

De Telegráfica dam is slechts een van de vele stuwdammen die in de Juruena rivier worden aangelegd.
De Telegráfica dam is slechts een van de vele stuwdammen die in de Juruena rivier worden aangelegd.
© Survival International