'Vreugdekreet' van Indianen na uitspraak Braziliaanse rechter

Pataxó Hã Hã Hãe-indianen lobbyen bij Braziliaanse autoriteiten voor handhaving van hun landrechten.
Pataxó Hã Hã Hãe-indianen lobbyen bij Braziliaanse autoriteiten voor handhaving van hun landrechten.

© José Cruz/ABr

De Braziliaanse Pataxó Hã-Hã-Hãe-indianen vieren dat het Hooggerechtshof hen de mogelijkheid verleent om ongestoord op hun land te leven.

De Pataxó, die in de deelstaat Bahia leven, zijn al tientallen jaren het slachtoffer van gewelddadige conflicten met veeboeren die hun land bezetten.

Ze hebben er bij de overheid op aangedrongen om uitvoering te geven aan zowel de Braziliaanse grondwet als het Internationale Recht die hen het recht verlenen om op hun voorouderlijk land te leven.

Na een lange juridische strijd heeft het Braziliaanse Hooggerechtshof begin deze maand beslist dat de veeboeren het gebied moeten verlaten.

Tijdens een plechtige ceremonie zongen en dansten de Pataxó om uiting te geven aan hun vreugde over het besluit. Een van de deelnemers vertelde: ‘Ons hart, dat zo gekwetst is, juicht vandaag van vreugde.’

Afgevaardigde van de deelstaat Bahia Padre Ton benadrukte nog eens dat dit land eigendom is van de Indianen die ‘door het geweld waaronder ze te lijden hadden waren weggejaagd’.

De Braziliaanse autoriteiten zijn nu verplicht om de veeboeren elders te vestigen.