Mick Jagger en de 'illegale gasroof' in de Peruaanse Amazone

Mick Jagger werd vorig jaar door Peru benoemd tot ere-ambassadeur voor het milieu.
Mick Jagger werd vorig jaar door Peru benoemd tot ere-ambassadeur voor het milieu.
© Survival

Rocklegende Sir Mick Jagger is betrokken geraakt bij een bitter debat over de ‘illegale gasroof’ in het Peruaanse Amazonegebied.

De regering van Peru heeft de woede gewekt van inheemse groepen nadat werd onthuld dat ze, in strijd met eerdere beloftes, pogingen onderneemt om naar gas te zoeken in een Amazone-reservaat.

Het reservaat is het territorium van een aantal bijzonder kwetsbare ongecontacteerde stammen. Daarnaast functioneert het als een onmisbare buffer voor het Manu National Park dat vanwege haar biologische diversiteit, die ‘iedere andere plek op aarde overtreft’, geplaatst is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Na een bezoek aan het Manu Park vorig jaar is Jagger door de Peruaanse regering benoemd tot Milieuambassadeur. Hij werd beschreven als een ’grote steun in ons streven om ons ecologisch systeem te beschermen’. Survival International heeft Jagger gevraagd om zich in zijn nieuwe rol in te zetten voor de laatste ongecontacteerde stammen in Peru: ‘Ze worden acuut bedreigd in hun voortbestaan… vraag alstublieft aan de Peruaanse regering of deze wil ophouden hun levens in gevaar te brengen."

De plannen van de Peruaanse regering om het Camisea-gasproject verder uit te breiden zijn omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Negen jaar geleden verzekerde de regering dat ze nooit het project oostwaarts zou uitbreiden tot in het Nahua-Nanti reservaat waar verschillende ongecontacteerde stammen leven, en ze vaardigde zelfs een Supreme Decreet uit om deze belofte te bekrachtigen.

Volgens de laatste berichten heeft de regering echter een nieuwe exploratiekavel geprojecteerd in het reservaat voor het staatsoliebedrijf PetroPeru. Daarnaast heeft Survival informatie ontvangen waaruit blijkt dat de regering het Decreet wil herroepen.

Ironisch genoeg heeft men deze nieuwe kavel voorzien van de naam Fitzcarrald – naar de rubberbaron die honderd jaar geleden in dit gebied verantwoordelijk was voor de dood van duizenden Indianen door mishandeling en besmettelijke ziektes.

En door een bizarre speling van het lot was het Mick Jagger die in 1982 als eerste gecast werd voor de hoofdrol in Werner Herzog’s speelfilm Fitzcarraldo over dezelfde rubberbaron en verschillende scènes opnam in de Peruaanse Amazone voordat hij vervangen werd door de Duitse acteur Klaus Kinsky.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International