Protest Braziliaanse Indianen dwingt Shell om af te zien van biobrandstofproject

Ethanonolbedrijf Raizen tekent historische overeenkomst met FUNAI. Het bedrijf belooft dat het na 25 november geen suikerriet meer verbouwt op land van de Guarani
Ethanonolbedrijf Raizen tekent historische overeenkomst met FUNAI. Het bedrijf belooft dat het na 25 november geen suikerriet meer verbouwt op land van de Guarani

© Raízen

Een geruchtmakende campagne van Braziliaanse Indianen en Survival International heeft ertoe geleid dat een door Shell opgericht biobrandstofbedrijf zijn plannen heeft opgegeven om suikerriet te verbouwen op land dat gestolen is van een inheemse stam.

Het bedrijf, Raizen, werd in 2010 opgericht als een joint venture van Shell en de Braziliaanse ethanolgigant Cosan om biobrandstof te destilleren uit suikerriet.

Een deel van het suikerriet wordt echter verbouwd op land dat geclaimd wordt door de Guarani-indianen. Dit is een van de meest vervolgde en verpauperde inheemse volken in Zuid-Amerika. Leiders van de Guarani worden regelmatig vermoord door huurmoordenaars die werken in opdracht van suikerriettelers en veeboeren die vrijwel al hun land al in bezit hebben genomen.

Nu is Raizen dan toch overeengekomen om geen suikerriet meer te kopen van land dat door het Ministerie van Justitie als inheems is aangemerkt. Pas na een hardnekkige campagne van Survival International en onder druk van het Openbaar Ministerie werden onderhandelingen aangeknoopt tussen Raizen en FUNAI, het Braziliaanse Departement voor Inheemse Zaken.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International