Veeboeren steken bruggen in brand uit protest tegen inheemse bevolking

Xavante Indianen demonstreren tijdens Rio+20 voor hun landrechten.
Xavante Indianen demonstreren tijdens Rio+20 voor hun landrechten.

© G1

Veeboeren blokkeren wegen, steken bruggen in brand en bedreigen Indianen uit protest tegen hun aanstaande uitzetting uit inheems gebied.

Het geweld kwam tot uitbarsting nadat het Braziliaanse gerechtshof de onmiddellijke verwijdering had gevorderd van de veeboeren uit een van de gebieden van de Xavante-indianen. Dit gebied hadden ze de afgelopen twintig jaar bezet om er soja te verbouwen en kuddes vee te laten grazen.

De veeboeren bedreigen de woordvoerder van de Xavante, Damião Paridzané, die tientallen jaren lang actie heeft gevoerd voor verbetering van de gezondheidszorg en landbescherming van zijn stam.

Vorige week reisden Paridzané en andere Xavante-indianen af naar de Rio+20 conferentie van de Verenigde Naties om daar te eisen dat hun land, dat bekend staat als Marãiwatsédé, binnen de kortst mogelijke termijn aan hen wordt teruggegeven. Ze overhandigden hun eisen aan de president van Brazilië, Dilma Rousseff.

Paridzané schreef in zijn brief aan de president: “De illegale sojaplantages en rundveebedrijven op ons heilige land zijn een schande voor ons land”.

Politici die aanwezig waren bij de top verzekerden de Xavante dat de veeboeren zouden worden gedwongen om het land binnen 30 dagen te verlaten.

De Xavante werden in de jaren 1960 van hun land verdreven om plaats te maken voor grootschalige landbouw. Onder druk van de internationale gemeenschap kondigde de Braziliaanse regering tijdens de Earth Summit van 1992 aan dat het land zou worden teruggegeven aan de Indianen.

Het Marãiwatsédé-gebied wordt echter nog steeds illegaal bezet en bijna 90% van het bos is al vernietigd.