Politie arresteert illegale goudzoekers op grondgebied van Yanomami

De Yanomami in Brazilië protesteren al jaren tegen de verwoestende gevolgen van gouddelving.
De Yanomami in Brazilië protesteren al jaren tegen de verwoestende gevolgen van gouddelving.
© Hutukara/ Survival

Een 12 maanden durend onderzoek naar criminele activiteiten in het territorium van de Braziliaanse Yanomami heeft geleid tot de aanhouding van 26 goudzoekers.

Goud, motorboten, baggermachines, vuurwapens en een aantal kleine vliegtuigjes zijn in beslag genomen.

De politie heeft ook het bestaan aan het licht gebracht van vijf criminele organisaties die vermoedelijk financiële steun verlenen aan de gouddelvers. Bij deze organisaties waren onder andere plaatselijke piloten, zakenmensen en juweliers betrokken.

Een groep gouddelvers was actief in de buurt van een gemeenschap ongecontacteerde Yanomami. Een woordvoerder van FUNAI, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, vertelde aan een plaatselijke krant dat er ‘sprake is van een dreiging van genocide door de druk die de gouddelvers uitoefenen. We hebben al informatie over botsingen tussen de Indianen en de gouddelvers’.

De Yanomami protesteren al jaren tegen de verwoestende effecten van de activiteiten van de gouddelvers op hun gemeenschappen. Door het baggeren zijn de rivieroevers vernietigd, en het kwik dat wordt gebruikt om het goud af te scheiden heeft het vis- en drinkwater vergiftigd.

De gouddelvers hebben bovendien ziektes meegebracht waartegen veel afgelegen gemeenschappen geen weerstand hebben, en ze schuwen ook niet om de Yanomami rechtstreeks aan te vallen.

Eerdere acties om een eind te maken aan de illegale gouddelving in het gebied zijn mislukt. Een woordvoerder van de federale politie verklaarde dat ze hoopten om ‘de economische motor uit te schakelen’ van de gouddelvers door zich te richten op degenen die hen financieel steunen.