Colombiaanse Indianen doen vergeefse poging om militairen en FARC uit hun land te verwijderen

De Nasa-indianen zitten gevangen in de vuurlinie van de Colombiaanse burgeroorlog tussen het leger en de illegale gewapende strijdgroepen.
De Nasa-indianen zitten gevangen in de vuurlinie van de Colombiaanse burgeroorlog tussen het leger en de illegale gewapende strijdgroepen.

© Francisco Pedro

Nasa-indianen in het zuidwesten van Colombia zijn terechtgekomen in de frontlinie tussen het leger en het linkse guerrillaleger van het FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia).

De Indianen, die vroeger bekend stonden als de Paez, hebben een poging gedaan om zowel de militairen als de guerrilla’s van hun land te verwijderen. Hen werd te kennen gegeven om ‘hun oorlog ergens anders uit te vechten’.

Cauca in de Colombiaanse Andes is een bolwerk van het FARC, en de plaatselijke inheemse bevolking heeft al jaren te lijden van het geweld. In de tientallen jaren dat het conflict nu al duurt zijn talloze inheemse leiders door beide partijen om het leven gebracht.

President Santos heeft verklaard dat de aanwezigheid van het leger in het gebied ‘onbespreekbaar’ is, maar volgens de Nasa veroorzaakt deze aanwezigheid alleen nog maar meer geweld in hun thuisland.

Vorige week liepen honderden Indianen in een protestmars naar een kamp van het FARC om te eisen dat ze het gebied zouden verlaten, en bij weigering zouden ze hen daartoe dwingen.

De Indianen omsingelden vervolgens het kamp van het Colombiaanse leger om de militairen te dwingen hun post te verlaten.

De protestactie liep woensdag uit op geweld toen het leger in de lucht schoot, en demonstranten militairen wegvoerden van hun basis. De politie maakte later gebruik van traangas waardoor de demonstranten gedwongen werden om zich terug te trekken.

Verschillende mensen raakten gewond en een demonstrant zou om het leven zijn gekomen.

In een bericht dat geplaatst is op de website van ACIN, de organisatie van de inheemse bevolking van Cauca, wordt een verklaring afgegeven: “We willen hier noch het leger, noch de guerrilla’s omdat dit al sinds mensenheugenis ons land is. We willen de guerrilla’s niet omdat ze ons geen vrede brengen… de guerrilla beschermt ons niet tegen de wandaden van de ‘ordestrijdkrachten’.”

Survival International heeft President Juan Manuel Santos in een brief verzocht om het conflict zo snel mogelijk op te lossen en een eind te maken aan de levensbedreigende situatie van de Indianen.