Spoorwegverbreding gevaar voor meest bedreigde stam op aarde

Het voortbestaan van 's werelds meest bedreigde stam loopt gevaar als het project van Vale doorgaat.
Het voortbestaan van 's werelds meest bedreigde stam loopt gevaar als het project van Vale doorgaat.

© Survival International

De plannen van een mijnbouwconcern om een omstreden spoorlijn uit te breiden die al delen van het Braziliaanse Amazonegebied toegankelijk heeft gemaakt voor grote aantallen indringers vormen een direct gevaar voor het voortbestaan van de Awá, ’s werelds meest bedreigde stam.

Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale, eigenaar van de grootste ijzerertsmijn ter wereld, vervoert de uiterst winstgevende natuurlijke rijkdommen van de Amazone naar de Atlantische oceaan in twee kilometer lange treinen.

Vale wil nu de vervoerscapaciteit verhogen door uitbreiding van dit spoorwegtraject zodat de treinen, die tot de langste ter wereld behoren, gelijktijdig in beide richtingen kunnen rijden.

De spoorrails lopen echter ook langs het bos die het thuisland is van de meest bedreigde stam op aarde. Het traject vormt hierdoor een rechtstreekse bedreiging voor de Awá en in bijzondere mate voor de ongecontacteerde gemeenschappen van dit volk.

Een van de langste treinen ter wereld loopt door het land van de Awá. Mijnbouwgigant Vale wil het spoor verbreden om meer treinverkeer mogelijk te maken.© Survival

De Awá hebben zich tegen dit project uitgesproken. Volgens hen zal het wild, dat ze nodig hebben om te kunnen overleven, door het toenemende lawaai verjaagd worden en zullen er nog meer indringers in hun woud komen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International