Rechter blokkeert spoorwegproject bij 's werelds meest bedreigde stam

30.000 mensen hebben er bij Braziliaanse minister van justitie op aangedrongen om de meest bedreigde stam op aarde te redden.
30.000 mensen hebben er bij Braziliaanse minister van justitie op aangedrongen om de meest bedreigde stam op aarde te redden.

© Domenico Pugliese

Een rechter heeft het grootste mijnbouwbedrijf in Brazilië gelast om de plannen voor de verbreding van een omstreden spoorwegtraject op te schorten. Dit traject zou grote schade toebrengen aan de bestaansmiddelen van de meest bedreigde stam op aarde.

Het vonnis dat de onmiddellijke stopzetting gelast van alle werkzaamheden langs de Carajás spoorlijn, op straffe van US$ 25.000 per dag bij iedere overtreding, is een grote tegenslag voor het Vale concern.

De bestaande spoorweg, waarop twee kilometer lange treinen zich verplaatsen van en naar de grootste ijzerertsmijn ter wereld, loopt direct langs het thuisland van de Braziliaanse Awá.

De Indianen hebben mondeling kenbaar gemaakt dat ze tegen de plannen van Vale zijn omdat deze een gevaar vormen voor hun bestaansmiddelen en die van hun ongecontacteerde verwanten.

Een van de langste treinen ter wereld loopt vlak langs het land van de Awá. © Survival

Een van de Awá-mannen vertelde: “We gaan niet akkoord met de uitbreiding van de spoorlijn die pal voor ons gebied loopt. Dat is heel erg slecht! Hij maakt veel lawaai! De jagers kunnen geen enkel wild meer vinden; alle dieren zijn van schrik gevlucht.”

Vale hield tegenover Survival International vol dat het zou “luisteren naar alle bezwaren van de Awá [en] niet zonder raadpleging een vergunning zou bemachtigen.”

De rechter echter, die zijn vonnis onder andere baseerde op sociale- en milieu-effect rapportages van Vale, omschreef de inspanningen van het bedrijf als ‘onvoldoende’. Ook de openbare hoorzittingen van het bedrijf omschreef de rechter als “inefficiënt” en hij waarschuwde dat het bedrijf ‘buitengewoon ernstige milieuschade’ dreigde te veroorzaken."

Vale's poging om de Carajás spoorlijn te verbreden is een van de vele gevaren die de Awá bedreigen.
Vale's poging om de Carajás spoorlijn te verbreden is een van de vele gevaren die de Awá bedreigen.
© Fiona Watson/Survival

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International