Overwinning Ecuadoraanse Indianen: Hof blokkeert aardolieproject

Sarayaku President José Gualinga bepleit zijn zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten
Sarayaku President José Gualinga bepleit zijn zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten

© Inter-American Court of Human Rights

Het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten heeft gevonnist ten gunste van de Ecuadoraanse Kichwa Indianen in een rechtszaak tegen een omstreden olieproject. Dit project heeft al grote delen van hun land verwoest.

De zaak Sarayaku versus Ecuador betrof een aanklacht tegen het staatsoliebedrijf PetroEcuador dat een overeenkomst had ondertekend met een consortium van buitenlandse bedrijven om naar olie te zoeken in het Amazonegebied van Zuid Ecuador.

Hoewel het land toebehoort aan de Kichwa werden ze niet vooraf geraadpleegd over de exploratiewerkzaamheden. Door deze werkzaamheden bevinden zich nog talloze onontplofte explosieve ladingen in de grond en zijn er bossen en waterwegen verwoest die door de Indianen worden gebruikt.

Woensdag gelaste het Hof dat de regering een schadevergoeding betaalt aan de Kichwa en de explosieve ladingen uit het gebied verwijdert.

In 1998 ratificeerde Ecuador ILO Conventie 169 die regeringen verplicht om inheemse volken te raadplegen vóór de aanvang van ieder project dat hun land negatief zou kunnen beïnvloeden.

Humberto Cholango, leider van de Ecuadoraanse Indianenorganisatie CONAIE, verklaarde: "Dit is een overwinning voor alle mensen en volken van Ecuador en Latijns Amerika…we zullen blijven opkomen voor de inheemse rechten wanneer die worden bedreigd door olie- en mijnbouwbedrijven die geldbelangen stellen voor mensen- en milieurechten.”