Guarani leggen landrechtenkwestie voor aan het Inter-Amerikaanse Hof

Braziliaanse Guarani eisen dat de regering hun land beschermt.
Braziliaanse Guarani eisen dat de regering hun land beschermt.

© Fiona Watson/Survival

De Guarani Indianen in Brazilië hebben aangekondigd dat ze hun regering voor het Inter-Amerikaanse Hof zullen dagen omdat deze hun landrechten onvoldoende beschermt.

De Guarani stelden in een verklaring dat ze hun zaak aanhangig maakten "vanwege het trage in kaart brengen van ons land, vanwege het geweld waar onze leiders en gemeenschappen aan worden blootgesteld en vanwege de volkenmoord die plaats vindt omdat de regering niet in staat is om ons te beschermen en ons land terug te geven…we zullen niet langer wachten!

Veel Guarani gemeenschappen zitten, zolang ze moeten wachten totdat hun land overeenkomstig de Braziliaanse wet in kaart is gebracht, klem in tentenkampen langs de weg of in overvolle reservaten waar ondervoeding en zelfdoding een hoge vlucht hebben genomen.

Tal van Guarani-leiders zijn de afgelopen jaren om het leven gebracht, en hun gemeenschappen worden herhaaldelijk blootgesteld aan geweld van gewapende huurlingen in dienst van veeboeren die hun land bezetten.

Achttien mensen, waaronder veeboeren, ambtenaren en de eigenaar van een particulier beveiligingsbedrijf, zijn onlangs gearresteerd in verband met de moord op Guarani leider Nisio Mores.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International