Braziliaanse inheemse leider ontvoerd na aanval gewapende huurlingen

De gewelddadige aanval heeft de Guarani zowel boos als angstig gemaakt, maar vooral vastbesloten om op hun land te blijven.
De gewelddadige aanval heeft de Guarani zowel boos als angstig gemaakt, maar vooral vastbesloten om op hun land te blijven.

© Aty Guasu/Survival

Meer dan 50 gewapende mannen hebben een grootschalige aanval uitgevoerd op een inheemse gemeenschap in het zuidwesten van Brazilië. Na het uiten van bedreigingen werd er geschoten en werd, volgens de berichtgeving, een van de inheemse leiders ontvoerd.

Vrijdag brak het geweld uit. Kort daarvoor had een Guarani-gemeenschap een deel van hun voorouderlijke land, dat thans bezet wordt door veeboeren, opnieuw in bezit genomen.

Een woordvoerder van de Guarani beschreef hoe zijn gemeenschap van 400 Indianen werd omsingeld door 50 gewapende mannen die hen onder vuur namen. Ze deden dit lachend en onder het roepen van bedreigingen: “Jullie Indianen daar! Niemand van jullie Indianen zal hier levend wegkomen!”

Honderden schoten werden afgevuurd op de Guarani mannen, vrouwen en kinderen, die uiteindelijk het bos in vluchtten.

Volgens de Guarani werd een van hun leiders, een man van in de 50, gevangen genomen en in een auto afgevoerd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Wel zijn wat verbrande resten gevonden van zijn kleren.

De schietpartij duurde nog uren, totdat een politieauto ter plekke arriveerde. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International