Koelbloedige moord op geestelijk leider Nasa-indianen

Nasa-indianen in Colombia zitten klem in de frontlinie tussen het Colombiaanse leger en de illegale gewapende strijdgroepen.
Nasa-indianen in Colombia zitten klem in de frontlinie tussen het Colombiaanse leger en de illegale gewapende strijdgroepen.

© Francisco Pedro

Een 74 jaar oude leider van de Nasa-indianen is doodgeschoten na protestdemonstraties tegen de militarisering van zijn land in Cauca, in het zuidwesten van Colombia.

De traditionele medicijnman Lisandro Tenorio was thuis bij zijn familie toen twee onbekende mannen verschenen, zijn hand schudden en hem drie keer in het hoofd schoten.

Vorige maand haalden de Nasa de internationale krantenkoppen toen ze militairen dwongen om een legerbasis op hun land te verlaten.

De Nasa gingen ook de confrontatie aan met het illegale opstandelingenleger van het FARC die ze vorderden om binnen enkele dagen hun gebied te verlaten.

Het Colombiaanse leger vecht al tientallen jaren met het FARC, maar sinds enige tijd zijn de Nasa-indianen rechtstreeks in de vuurlinie terechtgekomen.

Volgens de familie van Lisandro ontving hij regelmatig bedreigingen van de kant van het FARC die vermoedelijk ook verantwoordelijk is voor zijn dood.

Survival International voert al vanaf 1974 campagne tegen het geweld in Cauca en verleent steun aan de plaatselijke inheemse organisatie CRIC.

Gisteren gaf het CRIC een verklaring uit: “Leden van het FARC, maak een eind aan jullie oorlog. Ons volk heeft genoeg van alle vernederingen en beschuldigingen. Met het doden van een traditionele genezer wordt de kennis, de ziel en de wijsheid van een heel volk vermoord.”