Het aftellen is begonnen: Brazilië heeft drie maanden de tijd om indringers uit te zetten

Brazilië heeft drie maanden de tijd om de illegale houtkappers te verwijderen uit het grondgebied van de Awá.
Brazilië heeft drie maanden de tijd om de illegale houtkappers te verwijderen uit het grondgebied van de Awá.

© Survival International

Een rechterlijk vonnis verplicht de Braziliaanse regering om binnen drie maanden illegale houtkappers te verwijderen uit land dat toebehoort aan ’s werelds meest bedreigde stam.

Survival International kan echter nu al rapporteren dat in dit gebied houtkap nog steeds een veel voorkomend en wijdverbreid verschijnsel is.

Voor de Braziliaanse regering, die al jaren de tijd heeft gehad om dit probleem aan te pakken, is het erop of eronder.

Op 9 december 2011 achtte een rechter een ‘deadline’ van een jaar ‘voldoende tijd om niet-inheemse burgers te verwijderen en alle bouwwerken op Awá-land te demonteren’.

Nog geen week geleden kwam echter het onthutsende bericht naar buiten dat illegale houtkappers actief waren op nog geen 6 kilometer van een kwetsbare Awá-gemeenschap.

Met het naderen van de deadline houdt Survival International nauwlettend alle ontwikkelingen in de gaten en heeft een aftelklok geplaatst op haar website om de Braziliaanse autoriteiten te wijzen op de steeds verder slinkende tijd die hen nog resteert.

Sinds eind april, toen Survival de campagne voor de Awá lanceerde, hebben meer dan 32.000 mensen er bij de de Braziliaanse Minister van Justitie op aangedrongen om meer te doen voor de bescherming van de Awá.

FUNAI, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, heeft vervolgens een programma aangekondigd om de Awá te beschermen. Er is een nieuw team aangesteld dat gespecialiseerd is in gezondheidszorg en landbescherming. Er zal echter weinig veranderen zolang de Braziliaanse Minister van Justitie de politie geen opdracht geeft om de indringers te verwijderen.

Lees meer op de Engelstalige website van Survival International