Filter

Filter by tribe

Filter by country

Filter by date

Nieuws uit 2009


Venezolaanse Indianen gedood

Leider van de Yupka Indianen in hechtenis genomen nadat afgelopen oktober twee Yupka Indianen waren omgekomen tijdens een gevecht.

Vertraging bouw megadam Amazone na protesten

Het startsein voor de bouw van de Belo Monte hydro-elektrische stuwdam in de rivier de Xingu in het Braziliaanse Amazonegebied is na protesten van de inheemse bevolking en bezwaren van lokale en internationale organisaties uitgesteld.

Snelweg bedreiging voor geïsoleerd levende Amazone Indianen

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft gewaarschuwd dat geïsoleerd levende Indianen in het Amazonegebied met uitsterven bedreigd worden vanwege de aanwezigheid van een snelweg die dwars door de deelstaat Rondônia loopt naar de grens met Bolivia.

Bos van geïsoleerd levende volksstam moet wijken voor runderlappen

Het gebied waarin zich de enige ongecontacteerde stam in Zuid-Amerika buiten het Amazonegebied bevindt, wordt in snel tempo ontbost door illegaal opererende veeboeren. Deze boeren willen op dit land vee laten grazen voor de productie van rundvlees.

Braziliaanse senator veroordeelt onteigening Guarani Indianen

Senator Marina Silva heeft in het Braziliaanse congres een krachtige toespraak gehouden nadat zij onlangs een bezoek bracht aan de deelstaat Mato Grosso do Sul, waar ze een grote bijeenkomst van de Guarani Indianen bijwoonde.

We Are One: een eerbetoon aan inheemse volksstammen

Het nieuwe boek We Are One is een verzameling van uitspraken van inheemse volksstammen uit de hele wereld: van de Yanomami uit Brazilië tot de Penan uit Maleisië en de Innu uit Canada.

Banken ontmoeten activisten voor gesprek over Vedanta

In Londen heeft deze week een unieke ontmoeting plaatsgevonden tussen bankiers, NGO’s en juridisch deskundigen om de algemene bezorgdheid uit te spreken over het Britse mijnbouwbedrijf Vedanta Resources.

Dorp in brand gezet na uitzetting Guarani Indianen

Een groep van 130 Guarani-Kaiowá Indianen in Brazilië zijn deze week verjaagd van hun land. Ze houden zich nu schuil onder tentdoeken, zonder eten en drinken, langs een drukke verkeersweg.

Penan stamleden gearresteerd bij regeringskantoor op Borneo

Tenminste veertien personen, waaronder zes leden van de Penan stam, zijn vandaag in Maleisië gearresteerd toen zij uiting wilden geven aan hun onvrede met de aanleg van hydro-elektrische dammen, die hen van hun land zullen verdrijven.

Penan stamleden gearresteerd bij regeringskantoor op Borneo

De gearresteerde inheemse stamleden en activisten zijn op borgtocht vrijgelaten en aangeklaagd wegens illegale samenkomst. De uit vijftien personen bestaande groep moet op 29 september voor de rechter verschijnen. Zij houden vol geen misdaad te hebben beg

Oproep tot bombardement met napalm krijgt racisme prijs

Een artikel waarin in nauwelijks bedekte termen wordt opgeroepen tot een napalmbombardement op de inheemse bevolking in Peru, is door de mensenrechtenorganisatie Survival International betiteld als het ‘meest racistische artikel’ dat in het afgelopen jaa

Protesten tegen houtkap verspreiden zich over Borneo

De protesten door de Penan stam in Borneo zijn verhevigd; twaalf dorpen hebben samen nieuwe wegblokkades opgeworpen om te protesteren tegen de houtkap- en plantagebedrijven die hun regenwoud vernietigen.

"Bosjesmannen weldegelijk gedeporteerd vanwege diamanten"

Een hooggeplaatste ambtenaar van de regering van Botswana heeft toegegeven dat de Kalahari Bosjesmannen van hun land waren gedeporteerd om plaats te maken voor de aanleg van een diamantmijn. Dat staat in een nieuw boek dat deze maand uitkomt.

Volksstam in Amazone getroffen door Mexicaanse griep

Berichten over de eerste gevallen van Mexicaanse griep onder inheemse volksstammen in de Amazone zijn zojuist binnengekomen. Deskundigen vrezen voor een verwoestende besmetting onder volken die niet immuun zijn voor ziekten uit de buitenwereld.

Bosjesmannen vrijgelaten, maatregel regering werkt averechts

Een poging van de regering van Botswana om Bosjesmannen te straffen voor het jagen om hun gezin te kunnen voeden heeft een averechtse uitwerking gehad. Een rechter heeft hen met een waarschuwing laten gaan en heeft bevolen hen vrij te laten uit de gevange

Top 3 "foute" vakantiebestemmingen

Nu we middenin het vakantieseizoen zitten noemt Survival International drie bestemmingen die helemaal niet op uw vakantielijstje zouden moeten staan:

Nieuwe blokkades door Penan uit Borneo tegen vernietiging regenwoud

Tientallen stamleden van de inheemse Penan – gewapend met blaaspijpen en speren – hebben wegen geblokkeerd om zo op te roepen tot het stoppen van de houtkap op hun grondgebied. De wegen voeren tot ver in de wouden van de Penan en zijn aangelegd doordat de

Overwinning voor de nomadische Awá

Een Braziliaanse rechter heeft bepaald dat veehouders en kolonisten illegaal het reservaat van de Awá bezetten en dat ze daar binnen 180 dagen moeten vertrekken.

Landrechten van de Guarani – ‘een erekwestie’

De voorzitter van het Braziliaanse Departement voor Inheemse Zaken, FUNAI, heeft verklaard dat het oplossen van de landrechten van de Guarani in de staat Mato Grosso een erekwestie is en dat het een van de grootste uitdagingen is voor de organisatie op di

Noodoproep mijnstop aan VN

Survival International heeft twee noodoproepen gedaan vandaag om een controversiële bauxietmijn in India stop te zetten. Survival riep zowel de VN als de Nationale Mensenrechtencomité van India op om de mijn van Vedanta Resources in de Niyamgiri heuvels,

Nog twee inheemse leiders vragen asiel aan

Twee van Peru’s meest prominente inheemse leiders zijn gedwongen asiel aan te vragen nadat arrestatiebevelen tegen hen zijn uitgevaardigd door een rechter. Dit gebeurde na de gewelddadige conflicten in de Peruaanse Amazone afgelopen maand.

Overheid negeert uitspraak landrechten

Volgens een vooraanstaande mensenrechtenadvocaat uit de Maleisische staat Sarawak, die opkomt voor de inheemsen, negeert de overheid van deze staat een onlangs uitgesproken beslissing van de rechtbank om de rechten van de Penan en andere stammen op hun la

Weggelaten bewijs geisoleerde stammen

Een artikel in de Guardian van 4 juli beweert dat een adviesbureau werkend voor het Brits-Franse oliebedrijf Perenco bewijs ‘heeft weggelaten’ dat liet zien dat geïsoleerde inheemse volksstammen in het gebied leven waar het project wordt uitgevoerd. He

Geïsoleerd levende volksstammen in beeld en woord

De opstand van de inheemse bevolking van Peru tegen plannen om het Amazonegebied open te stellen voor buitenlandse (olie)bedrijven, leidde begin deze maand tot een bloedbad. Vooral de geïsoleerd levende volksstammen in Peru en elders in de wereld worden e

Verslag ooggetuigen van bloedbad in Peru

Survival International heeft een ooggetuigenverslag gepubliceerd van het bloedbad dat 5 juni in Peru plaatsvond, en dat vergeleken is met het “Tiananmen van de Amazone”.

Luxueus resort bedreigt geïsoleerd levende volksstam

De bouw van een luxueus resort op de Andaman-eilanden in India bedreigt het voortbestaan van de Jarawa-volksstam, die nog maar 320 leden telt en pas sinds 1998 contact met de buitenwereld heeft.

Inheemse protesten krijgen nationale steun

Inheemse protesten tegen de overheid van Peru krijgen steun van steeds meer sectoren uit de Peruaanse samenleving, waaronder de kerk, de landbouwsector, lokale politici en vakbonden.

Vermoedelijk 27 doden na neerslaan blokkade door autoriteiten

UPDATE – Rapporten geven aan dat twintig inheemse demonstranten en zeven politie-agenten zijn omgekomen nadat een blokkade van een snelweg door de inheemse bevolking in noord Peru gewelddadig is neergeslagen. Het aantal gewonden is significant hoger.

Keniaanse volksstam 'natuurbeschermingsvluchtelingen'

de Ogiek, een jager/verzamelaarstam uit Kenia, zou wel eens de nieuwste in de groeiende stroom van ‘natuurbeschermingsvluchtelingen’ kunnen worden als de overheid van Kenia haar plan uitvoert om hen van hun land te verwijderen uit naam van natuurbeschermi

Protest tegen Britse mijn en vernietiging Indiase stam

Survival International houdt 27 mei een protest bij de Hoge Commissie van India in Londen om te eisen dat de Indiase overheid mijngigant Vedanta Resources verzoekt te stoppen het land van de Dongria Kondh-stam te vernietigen door een bauxietmijn aan te le

Bosjesmannen opnieuw doelwit van overheid Botswana

De overheid van Botswana heeft gisteren vrachtwagens met politie en parkwachten het Centrale Kalahari Natuur Reservaat (CKGR) ingestuurd om geiten van Bosjesmannen, die naar hun voorvaderlijk land zijn teruggekeerd, te confisqueren.

Perenco en leger doorbreken inheemse blokkade

Een gewapende boot dat aan het Peruaanse leger toebehoort heeft in het noorden van het Amazonegebied in Peru een rivierblokkade van de inheemse bevolking doorbroken.

Overheid gaat vredesbesluit Jumma implementeren

De overheid van Bangladesh heeft verklaard dat zij stappen aan het ondernemen is om het vredesbesluit dat gemaakt is in 1997 met de Jumma-stammen van de Chittagong Hill Tracts (CHT) te implementeren.

VN expert ziet geen toegang tot water bij bezoek Bosjesmannen

De speciale VN-Rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken, James Anaya, heeft deze maand een bezoek gebracht aan de Bosjesmannen uit het Centraal Kalahari Natuurreservaat. Daar heeft hij gesproken met in het reservaat levende Bosjesmannen die geen t

Oliekoorts in stroomversnelling

De directeur van het staatsoliebedrijf van Peru heeft volgens berichten aangekondigd dat twaalf nieuwe kavels voor olie- en gasexploratie bij opbod worden verkocht.

Australië maakt eindelijk steun voor VN Declaratie bekend

De Australische overheid heeft aangekondigd van plan te zijn de VN Declaratie over de Rechten van Inheemse Volken te ondersteunen, ondanks eerdere weigering deze te ondertekenen. De Minster van Inheemse Zaken, Jenny Macklin, zal de steunverklaring op 3 ap

Volksstam weigert voedsel en medicijnen Brits bedrijf

Leden van de Dongria Kondh in Orissa hebben uit protest tegen de plannen van Vedanta Resources om een berg op hun grondgebied te ontginnen, door het bedrijf aangeboden medicijnen en voedsel, geweigerd te accepteren.

Missionarissenfilm leidt tot afgunst en doodsverwensingen

Om de VN Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart aan te stippen, beschuldigt Survival de makers van een controversiële film van het aanzetten tot etnische haat tegen inheemse Braziliaanse bevolking.

112 mijnlicenties verstrekt op land Bosjesmannen

Sinds de Bosjesmannen in 2002 gedwongen hun land in de Kalahari hebben verlaten, heeft de Botswaanse overheid 112 mijnlicenties uitgegeven aan bedrijven die grond in het reservaat willen exploiteren. Zestien van deze licenties betreffen onderzoek naar de

Film Birdwatchers belicht schokkende realiteit Guarani-indianen

Guarani-indianen uit Mato Grosso do Sul (Brazilië) spelen de hoofdrol in de film BIRDWATCHERS (Regie: Marco Bechis), dat op woensdag 4 maart 2009 in première gaat in België (voor meer informatie http://www.abc-distribution.be). Releasedatum in Nederland

Survival roept op tot boycot Graff diamanten bij Oscaruitreikingen

Survival International heeft Oscar genomineerde actrices Kate Winslet en Penelope Cruz opgeroepen om geen diamanten van Graff te dragen tijdens de uitreiking van de Oscars. De juwelier bezit 9% van de aandelen in het controversiële bedrijf Gem Diamanten,

Bedreigde stam Amazone vermeld in Sunday Times

De Enawene Nawe, een kleine en geïsoleerde stam in het Amazone-gebied, wordt vermeld in een artikel van journaliste Christine Lamb in het Britse Sunday Times Magazine.

Papoea advocaat vrijgesproken van belediging

Een mensenrechtenadvocaat die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking van Papoea is vrijgesproken van de aanklacht dat hij verantwoordelijk was voor het doorsturen van een bericht met daarin een, voor de Indonesische president, beledigende tekst.

Survival richt zich op Graff diamanten

Survival International heeft beroemdheden die Graff-diamanten dragen, waaronder Victoria Beckham, Naomi Campbell en Elizabeth Hurley, opgeroepen om af te zien van het dragen van deze sieraden. Ook richt Survival zich op de Oscar-nominaties om te voorkome

Yanomami stellen mijnwerkers ultimatum

De Yanomami van de Paapiú-gemeenschap in het Braziliaanse Amazonegebied eisen dat de autoriteiten honderden illegale mijnwerkers van hun land verwijderen.

Protestmars tegen Brits mijnbedrijf Vedanta

Duizenden demonstranten hielden onlangs een protestmars bij het Britse mijnbouwbedrijf Vedanta, tegen de plannen van het bedrijf om een heilige berg af te graven voor hun aluminiumsmelterij.

Film BIRDWATCHERS op IFFR (International Film Festival Rotterdam)

Survival International Nederland werkte afgelopen maand samen met film en video distributeurs Cinemien/ABC Distribution aan de promotie van de film BIRDWATCHERS van Italiaans-Braziliaanse regisseur Marco Bechis. De hoofdrollen in deze film worden gespee